Az öregedés első, külső jelei a ráncok, amelyek a nőket előbb és jobban zavarják...

Senki sem szeretne megöregedni. Az öregedés első, külső jelei a ráncok, amelyek a nőket előbb és jobban zavarják, mint a férfiakat. Sajnos a megelőzés, az egész-séges életmód kevés embernek jut eszébe, pedig ez sokat segít a bőr egészséges állapotának, fiatalságának megőrzésében. Először azt a kérdést kell tisztáznunk, mitől is öregszik a bőrünk, mert amíg ezzel nem vagyunk tisztában, vigyázni sem tudunk rá. A bőr öregedését külső, környezeti hatások és belső genetikai adott-ságok befolyásolják, először a szem környéki apróbb szarkalábak, a homlok- és a szájkörnyék ráncai jelennek meg.

A bőr öregedésének legfontosabb külső oka a napsugárzás, amely a bőr felszínén és a mélyebb rétegekben is megmutatkozik. Elsősorban az UV-A sugarak a fele-lősek a fény általi öregedésért, mert megnövekszik az irharéteget károsító sza-bad gyökök mennyisége. Sajnos a szoláriumokban felnövekvő ifjúság csokibar-nára aszalja, ezáltal öregíti bőrét a túlzásba vitt barnulások alatt, aminek ered-ménye a már fiatalon ráncos bőr. Az UV-B sugarak nem hatolnak olyan mélyre, mint az UV-A sugarak, viszont komoly sérüléséket okoznak a kollagént és az elasztint felépítő fehérjékben. Az UV-sugarakon kívül a fiatal bőr nagy ellensége a dohányzás, az éjszakázás, a nem megfelelő kozmetikumok,az egészségtelen táplálkozás és a levegőben lévő szennyező anyagok.

A bőr belső öregedése mindenkinél genetikailag kódolt. A bőrben lévő kollagén csökkenésével a bőr elvékonyodik. Idővel a bőr veszít tónusából, lazává, pety-hüdté válik, megereszkedik, ezért a ráncok az arc szerkezeti felépítésének meg-felelően alakulnak ki, ez leginkább az orr két oldalán látványos.

A mimikai ráncok a leggyakoribb arcmozgások mentén alakulnak ki. Éveink számának gyarapodásával nemcsak az ösztrogén csökkenése vezet a ráncok kialakulásához, hanem a faggyúmirigyek csökkent működéséből adódó bőrszá-razság is. A fiatal bőr 28 naponként képes a megújulásra, a szaruréteg lecseré-lődik, de ez a folyamat sajnos szintén lelassul, az elszarusodott réteg megvas-tagszik. A megelőzésben nagyon fontos a fényvédelem, a megfelelő életmód és egészséges táplálkozás. Szervezetünknek szüksége van a paradicsomban talál-ható antioxidánsokra és likopinra, a sárgarépában és sütőtökben lévő béta karotinra.

Sokan kérdezik a kozmetikában mikortól érdemes krémet használni és használnak-e a ránctalanító krémek?

Kutatások szerint bőrünk 20 éves korunk tájékán kezd öregedni, ennek szemmel látható jelei általában 27-30 éves korban mutatkoznak, tehát a megelőzést vi-szonylag korán kell elkezdeni, de mindig az életkornak és a bőrtípusnak megfe-lelő készítményekkel. Cél a bőr víz- és zsír hiányából adódó ráncok megelőzése.

Azok a hatóanyagok, amelyek nélkülözhetetlenek a ránctalanító készítmények-ben:

- A bőrvédő vitaminok: A, E ,C;

- hyaluronsav, urea;

- karitévaj, makadámia, ligetszépe olaj, jojoba, olíva olaj;

- szőlőmagkivonat, fitohormonok, növényi őssejtek..stb.

Természetesen egy krémtől csodát nem lehet várni, az idő múlását nem képes megállítani, de mindenképpen képes a folyamatot lassítani.

Nem feltétlen a TV-reklámokban legtöbbet szerepelt termék tudja a legtöbbet, az igazán hatásos krémeket nem az óriásplakátok adják el, hanem a kereske-delmi forgalomban nem kapható professzionális termékekkel dolgozó kozme-tikusok. A házi ápoláson kívül természetesen számtalan megoldás létezik már a fiatalságunk megőrzésére a kozmetikai masszázstól kezdve a gépi kezeléseken keresztül egészen a szikéig, de mindenkinek magának kell eldöntenie, melyik megoldás mellett dönt.

Én azt gondolom, hogy egy idősebb nő nem attól lesz szép, hogy nincsenek ráncai. Ha az idő múlásával nem tudunk szembenézni, soha sem leszünk boldogok, viszont fiatalon igenis tehetünk még azért, hogy megőrizzük bőrünk egészségét és szépségét! Ehhez kívánok sok sikert!

Megjelent: Életszépítők

© BEAuty Szalon | IMPRESSZUM | ADATKEZELÉS | WebSites by AudioMAX Média